”Ieșirea din labirint”

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este celebrată anual pe data de 3 decembrie.
Fiind o zi de conștientizare și un bun prilej pentru a aduce în atenția publicului conceptul de egalitate de șanse, toleranță și acceptare, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției Privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din România și Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României, Bogdan Matei, au organizat în foaierul sălii de plen a Senatului, vernisajul expoziției de artă plastică intitulat sugestiv „Ieșirea din labirint”. Această manifestare artistică este dedicată identificării, susținerii și promovării creativității persoanelor cu dizabilități din centrele rezidențiale din România.


Datorită pandemiei Covid-19, izolarea, deconectarea, întreruperea rutinelor și a serviciilor medicale, educative și sociale au afectat foarte mult viața și bunăstarea mentală a persoanelor cu dizabilități.
„Ieșirea din labirint” este o expresie a luptei acestor persoane cu vicisitudinile create de pandemie, dar și cu atitudinea de discriminare și marginalizare a societății în care trăiesc.
Astăzi, participând la acest eveniment, m-am gândit că, deschizându-ne larg mintea și inima, putem găsi soluții pentru a dărâma barierele ridicate de societate în fața persoanelor cu anumite deficiențe. A nu-i mai privi pe acești semeni ai noștri doar ca pe niște beneficiari ai prestațiilor sociale sau a ajutoarelor umanitare, ci ca pe membri activi ai societății, cu drepturi și oportunități egale cu ale celorlalți, este un prim pas pe care îl putem face în acest sens.
Personal, ca autor de literatură pentru copii, m-am gândit mereu cum ar trebui să-i educăm pe copiii noștri pentru a-i putea determina să înțeleagă că lumea în care trăim cuprinde oameni ca noi, dar și oameni diferiți de noi, cu care putem interacționa firesc, jucându-ne împreună, lucrând și bucurându-ne împreună.


Poveștile pentru cei mici scrise în acest scop sunt o pledoarie pentru sentimentul fratern care ne unește și care ne ajută să ieșim din labirintul căutării de sine și de alții, pentru a crea întregul lumii din care facem parte.
Eu, la asta pricepându-mă, am ales această cale!


Iar dacă fiecare dintre noi găsește o posibilitate de susținere a acestor persoane, suntem pe drumul cel bun!
Așadar, felicitări celor care au contribuit la această expoziție de artă plastică fie prin lucrările lor, fie prin organizarea acestui eveniment și nu în ultimul rând, un călduros „La mulți ani, cu sănătate!” tuturor persoanelor sărbătorite cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Întâlnirea de astăzi a demonstrat o dată în plus, că împreună putem deveni mai buni, mai puternici și mai determinați să ne sprijinim unii pe alții atunci când frumosul exprimat prin culoare ne călăuzește pașii spre „Ieșirea din labirint”.

Senator PNL, Lucica Dina Muntean