Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Ca urmare a inițiativei mele, Valea Jiului este singura zonă din județ în care nu sunt probleme cu colectarea gunoiului menajer”

Criza gunoaielor lovește direct Centrul județului Hunedoara. Operatorul de salubritate a anunțat că nu mai colectează deșeurile, iar autoritățile publice locale și județene caută acum cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestei probleme grave. Valea Jiului este singura zonă care nu se confruntă cu o astfel de disfuncționalitate a serviciului de colectare a gunoaielor, iar în această ecuație a contat extrem de mult decizia luată de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, în urmă cu 13 ani, de a se merge pe sistemul de plată gen taxă și nu tarif. Ulterior, după înființarea la nivel de județ a ADI Deșeuri, și-a convins și colegii primari din celelalte localități să se meargă pe sistemul de plată de tip taxă. A fost decizia care acum face diferența.

Despre cum s-a ajuns la această situație, aflați în interviul acordat de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

1.Reporter: Cum s-a putut evita, în municipiul Petroșani, o criză a gunoaielor, așa cum s-a întâmplat în alte orașe din țară și chiar și în București, iar acum în zona de Centru a județului Hunedoara?

Primar Tiberiu Iacob – Ridzi: Încă din 2008 am anticipat că cel mai bun sistem de plată pentru gunoiul menajer este tip taxă, și nu tarif. La momentul respectiv  Gospodărie PrestCom era firma care se ocupa cu colectarea deșeurilor, iar Petroșaniul avea sistem de plată tip tarif. La o analiză mai profundă mi-am dat seama că cei de la Gospodărie aveau facturat gunoiul menajer  la doar 50% din populație și persoane juridice, iar din aceste facturi doar jumătate erau achitate. Practic, în Petroșani, doar un sfert din populație plătea gunoiul menajer la acel moment. De asemenea, am mai avut  exemplul de rele practici al celor de la ApaServ, care, pentru doi datornici pe o scară de bloc, de exemplu, sistau apa la întreaga scară de bloc. Am anticipat că se poate ajunge la astfel de situații și la colectarea gunoiului, în care să sufere întreaga populație din cauza celor care nu își achită facturile, dacă am fi rămas pe sistemul de tarif.

  1. Care este diferența între tarif și taxă. De ce este avantajos un sistem față de celălalt?

Este avantajos sistemul cu taxă pentru că această taxă de colectare a deșeurilor este introdusă în taxele locale și trebuie plătită anual, trimestrial sau lunar. Este o taxă per persoană, pe lună. Ai garanția că încasezi acești bani de la populație, pentru că, dacă nu plătesc, după 5 ani poți să te îndrepți împotriva rău-platnicilor și să îi execuți silit. De asemenea, avantajul la taxă este că banii pentru gunoi sunt gestionați de către primărie și mai departe plătiți către operatorul de salubritate, ceea ce înseamnă o garanție în plus că, dacă nu prestează serviciul, nu îl plătești. La tarif, operatorul trebuie să facă contracte individuale cu toată populația și cu toate firmele private, ceea ce implică o muncă și o logistică foarte mari, după care trebuie să emită factură tuturor și acea factură trebuie și încasată, aspecte pe care eu le-am anticipat ca imposibil de realizat 100%.

”Zona Valea Jiului, este singura din județul Hunedoara care are sistem de taxă și nu tarif la sistemul de colectare a deșeurilor”

  1. Cât de greu a fost să îi convingeți pe ceilalți primari, membri în această asociație, pentru că știu că au fost dezbateri aprinse pe această temă?

În momentul în care eu am impus acest sistem de plată a gunoiului menajer gen  taxă, în România cred că mai erau 3  sau 4 administrații publice locale care practicau același sistem. Restul erau pe tarif. La fel și în Valea Jiului, însă ulterior am avut discuții îndelungate cu ceilalți primari din zonă până să-i conving că sistemul acesta tip taxă este mult mai bun decât cel pe tarif. Iată că se dovedește că am avut dreptate, vezi cazurile de la București și din restul județului. Mă bucur că ceilalți primari au fost de acord cu propunerea mea. Zona 4, Zona Valea Jiului, este singura din județul Hunedoara care are sistem de taxă și nu tarif la sistemul de colectare a deșeurilor și, ca urmare, singura zonă care nu are probleme cu colectarea gunoiului și nici nu va avea avea.

  1. Mergând pe taxă și nu pe tarif, poate fi controlată și cantitatea de deșeuri plătită? Vă întreb acest lucru, pentru că au fost acuzații, în zona de Centru a județului, referitoare la umflarea facturilor.

Da și acest lucru s-a întâmplat pentru că, la tarif, autoritatea publică a fost exclusă din relația aceasta operator – beneficiar. În cazul în care se încasează colectarea gunoiului menajer pe sistem tip tarif, autoritatea locală nu are nici un drept să intervină în problema cântăririi cantităților de deșeuri. Într-adevăr legea spune că, în momentul în care operatorul a prestat această activitate, iar oamenii nu plătesc, autoritatea locală este obligată să plătească contravaloarea serviciilor și ulterior să se îndrepte împotriva rău-platnicilor, iar factura poate fi majorată artificial. Pe sistemul de taxă există controlul direct. De exemplu, la Petroșani avem o persoană desemnată să verifice, la cântar, cantitatea de deșeuri colectată, deci este eliminată și problema majorării artificiale a facturilor.

Stația de transfer de la Petroșani ne ajută să plătim gunoiul mai ieftin

  1. Cât de mult ne ajută faptul că această stație de transfer este la Petroșani?

Am fost singurul primar din Valea Jiului care a acceptat ca stația de transfer să fie amenajată aici, pentru că prin proiect trebuia amenajată o stație intermediară de transfer într-una dintre localitățile Văii Jiului. Nici un alt primar din Valea Jiului nu a fost de acord să se amenajeze o stație intermediară de transfer pe teritoriul UAT-ului pe care îl conduce. Dacă nici eu nu eram de acord, cu toții am fi plătit gunoiul mai scump.

  1. Care sunt avantajele sistemului de tip taxă, față de tarif?

Avantajele sistemului tip taxă față de tarif:

  1. Ai control ca autoritate publică asupra operatorului
  2. Ai certitudinea că vei colecta contravaloarea gunoiului într-un mod organizat și predictibil
  3. Ai avantajul evitării unor situații de genul celor care se întâmplă acum în restul județului în care operatorul să nu ridice gunoiul
  4. Ai posibilitatea verificării cantității de gunoi selectate.

”Experiența în administrație m-a ajutat să iau cele mai bune decizii pentru oameni”

  1. Cât de mult contează în administrația publică să fii cu un pas înainte, să gândești pentru viitor și nu doar pentru prezent? Întreb pentru că taxa pentru colectarea deșeurilor nu este singura situație în care v-ați dovedit viziunea.

Contează foarte mult, pentru că lucrurile acestea se traduc în definitiv în calitatea vieții locuitorilor din orașul respectiv. Ca urmare a faptului că am anticipat anumite lucruri, Petroșaniul nu a fost în situația recentă a Timișoarei, a Aradului sau a Bucureștiului, unde copiii au stat în frig în școli sau spitalele au rămas fără căldură. Acum nu suntem în situația de a nu se colecta gunoiul menajer, pentru că am anticipat avantajul sistemului tip taxă, față de tarif. Contează foarte mult să ai viziune, să gândești pentru viitor.

Experiența politică și administrativă pe care am acumulat-o m-a ajutat foarte mult să iau cele mai bune decizii pentru oameni.

A consemnat, Carmen COSMAN – PREDA