Buba gunoaielor ascunse aproape 3 ani sub preș le-a explodat în față celor din Consiliul Județean Hunedoara

În zona de nord a județului Hunedoara s-a spart buba gunoaielor urât mirositoare. Operatorul de salubritate Brai – Cata a anunțat că nu mai ridică deșeurile menajere din cauză că i-au fost blocate conturile de către Consiliul Județean Hunedoara pe fondul neachitării redevenței. Decizia aparține instanței de judecată, după un control al Curții de Conturi care a constatat că redevența nu a fost încasată de aproape 3 ani.

Autoritățile județene se dau acum de ceasul morții să găsească o soluție pentru problema urât mirositoare a gunoaielor ascunse sub preșul indolenței atâția ani, o problemă care nu ar fi existat dacă responsabilii de la Consiliului Județean Hunedoara, prin ADI deșeuri, și-ar fi făcut treaba și ar fi încasat la timp aceste sume. Adică dacă nu ar fi așteptat să vină peste ei inspectorii Curții de Conturi. Sentința pronunțată de instanță este cât se poate de clară și trebuie pusă în aplicare ”de îndată”, așa că nu e loc de întors.

De vreo trei zile cei din Consiliul Județean Hunedoara, ADI Deșeuri și Prefectura Hunedoara se întâlnesc pentru a găsi o soluție de ridicare a gunoiului din Zona 1 Brad, Zona 2 Hațeg și Zona 3 Centru care cuprinde aproape 61 de UAT-uri, printre care municipiile Deva, Hunedoara şi Orăştie, precum și orașele Simeria, Călan şi Geoagiu. Încă de vineri, operatorul Brai – Cata a notificat toate aceste primării că nu va mai ridica deșeurile pentru că nu mai are bani.

” SC BRAI-CATA SRL sistează, începând de azi, serviciile de salubrizare în Zonele 1 BRAD, 2 HAȚEG și 3 CENTRU, ale județului Hunedoara, fiind în imposibilitate de a presta acest serviciu, după ce Consiliul Județean Hunedoara a indisponibilizat prin poprire toate conturile bancare ale societății, ca urmare a neachitării redevenței. De cealaltă parte, compania de salubritate are de încasat de la unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din cele trei zone, datorii cumulate în valoare totală de 13.986.645,27 de lei. SC BRAI-CATA SRL a notificat, ieri Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Judetul Hunedoara, unitatile administrativ-teritoriale din zonele 1 BRAD, 2 HAȚEG și 3 CENTRU delegatare, Comisariatul General și Comisariatul Județean Hunedoara, ale Garzii Naționale de Mediu, precum și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C), în privința încetării prestării serviciului de salubrizare în cele trei arii de delegare, pentru că nu mai este posibilă realizarea plăților necesare prestării serviciului – plata combustibilului, achitarea tarifului la depozitul ecologic, plata remunerației personalului angajat, plata obligațiilor fiscale etc.”, arată într-un comunicat de presă cei de la Brai-Cata SRL Hunedoara.

Numai că, și dacă ar încasa sumele restante, banii nu sunt suficienți pentru deblocarea conturilor și, mai ales, a situației în sine, în condițiile în care datoriile vin din urmă, iar responsabilii de la Consiliul Județean Hunedoara și cei de la ADI Deșeuri nu au făcut nimic concret pentru a nu se ajunge aici, conform celor constatate de inspectorii Curții de Conturi.

Colectarea deșeurilor, pusă pe avarii!

Acum oficialii caută soluții de avarie pentru a închide ecuația urât mirositoare a gunoaielor și pentru a nu rămâne cu deșeurile la poartă. Se încearcă chiar declararea stării de alertă. De altfel un model similar a fost folosit pe vremea prefectului (numit și susținut de PSD) Fabius Kiszely când a fost adus în județ drept operator al deponeului de la Bârcea, Supercom-ul fostului parlamentar PSD Ionel Ciuclea. Și acolo a rămas.

După analiza stării de fapt și concluzia că situația este deosebit de gravă, A.D.I. ”Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor județul Hunedoara” a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să adopte o hotărâre prin care, în cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale afectate de suspendarea serviciilor de salubrizare, să fie declarată starea de alertă.

În urma acestei solicitări, în această seară a fost convocat „Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii”, care a avut o primă întâlnire la sediul Instituției Prefectului. În urma raportului acestei comisii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va solicita acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă. Imediat ce acesta va fi obținut, printr-o hotărâre a C.J.S.U. Hunedoara va fi declarată stare de alertă pentru cele 61 de localități”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.

Situația este critică. Și dacă și-ar aduna gunoiul cu forțe proprii, așa cum au anunțat deja o parte că vor face, primăriile care au rămas fără operator autorizat nu au contract pentru depozitarea deșeurilor la deponeul de la Bârcea. În plus firmele administrațiilor publice locale nu au nici licența necesară astfel încât să poată desfășura legal activitatea.

Declararea stării de alertă presupune o procedură destul de greoaie (vezi cazul sectorului I București) și ar reprezenta doar o soluție de moment. Iar firma ce ar prelua temporar activitatea ar trebui să fie plătită de cineva.  Probabil de Consiliul Județean, adică exact instituția care și-a arătat în tot acest răstimp deplina ”competență” în gestionarea problemei deșeurilor și a permis să se ajungă în acest punct practic fără ieșire.

Decizii bizare ascunse sub perdeaua ”regretelor”

Regretele și îngrijorarea manifestate public acum de administrația publică județeană nu sunt decât o perdea de fum pentru propria inacțiune și a cumulului de decizii cel puțin bizare puse în practică încă de la delegarea serviciului.

Odată cu participarea la licitație, în caietul de sarcini operatorii și-au asumat un cost pentru colectare, transfer și depozitare, care include aceste redevențe ce trebuie plătite către ADO, din care se fac investiții, conform Ordonanței 74, și un fond de înlocuire și reparații (IDD).

Nivelul datoriilor acumulate în acești trei ani converg spre ideea că nu s-a achitat nimic în tot acest răstimp. Întrebarea este cum au fost lăsați cei de la Brai – Cata să funcționeze atâta vreme fără să respecte obligațiile contractuale, de ce nu s-a sesizat nimeni dintre cei responsabili? Lucrurile au trenat vreme de aproape 3 ani, până când s-a ajuns la faza controlului Curții de Conturi, care a observat că CJ Hunedoara, prin ADI ”Deșeuri”, nu urmărește îndeplinirea contractului și încasarea creanțelor. În această fază, este evident că Brai – Cata nu poate să achit sumele venite din urmă și s-a ajuns, prin decizia instanței de judecată la blocarea conturilor și implicit a activității de colectare și depozitare a deșeurilor.

Nu este singura decizie ciudată luată de autoritatea contractantă în ecuația deșeurilor. Astfel, operatorii au fost lăsați să își creeze, aproape peste noapte, după câștigarea licitației niște filiale pe care să încheie contractele. Operatorii și-au creat practic niște societăți subsidiare, niște paravane, societăți cu răspundere limitată care pot oricând să intre în insolvența sau faliment fără să afecteze activitatea firmei principale.

Altfel spus, în ciuda datoriilor imense, nu poate fi atrasă răspunderea firmei – mamă, pentru că aceasta a fost doar cu rol ”de prezentare”.

Potrivit informațiilor, ineficacitatea firmelor poate să rezide și din faptul că tot autoritatea contractantă și-ar fi dat și acceptul să-și înlocuiască parcul auto care era stipulat în caietul de sarcini cu un alt parc auto de utilaje second – hand, ce ar fi fost închiriate de la o terță firmă.

Cu alte cuvinte, în cele din urmă nu a fost respectată nicio prevedere contractuală, fapt care nu a fost urmărit de autoritatea contractantă. Ba mai mult, ar fi fost și fost încuviințată.

Mai mulți primari s-au plâns de-a lungul vremii de slaba calitate a serviciilor oferite de operator și au cerut rezilierea contractului cu gunoierul angajat de Consiliul Judeţean Hunedoara (prin ADI Deşeuri), dar fără finalitate. Așadar, explozia pungii cu gunoaie urât mirositoare nu este deloc surprinzătoare, iar zbaterea celor de la Consiliul Județean Hunedoara și al ADI Deșeuri este tardivă. Dacă nu de fațadă!

Carmen COSMAN – PREDA