Senatorul Lucica Dina Muntean: Lege pentru combaterea discursului conspiraționist și dezvoltarea competențelor științifice. Acces gratuit pentru studenți la toate bibliotecile

Două dintre propunerile legislative susținute și promovate de senatorul PNL Lucica Dina Muntean au fost astăzi aprobate în plenul Senatului și urmează să aibă caracter de lege.

”Este vorba despre propunerea legislativă privind accesul gratuit al studenților la toate bibliotecile și legea privind cunoștințele științifice pe care le propunem la copii pentru combaterea discursului conspiraționist și pentru promovarea rezultatelor cercetărilor științifice”, a precizat senatorul PNL de Valea Jiului Lucica Dina Muntean.

Astfel, în ceea ce privește proiectul de lege 447/2001 pentru completarea alineatului (2) al articolului 94 din Legea educației naționale nr.1/2011, adoptat deja de Camera Deputaților, se urmărește eliminarea, pe cât posibil, a dezinformării, a discursurilor conspiraționiste și dezvoltarea competențelor științifice.

”Această inițiativă legislativă, la care am fost co-inițiator, are rolul de a crea un mecanism relevant misiunii și viziunii sistemului de învățământ din România, acela de a populariza știința și rezultatele ei. Pentru aceasta, este necesar ca predarea științelor la clasă să se bazeze pe metode pedagogice noi, dimensiunea învățării nonformale și informale să fie exploatată, iar autoritățile decidente în domeniul educației să se implice pentru a face din popularizarea științei în școală un deziderat valorificat”, a explicat parlamentarul hunedorean.

În acest sens, a fost propus și un calendar național de activități și evenimente pentru popularizarea științei, atât pentru copii, cât și pentru adulți, în vederea stimulării participării acestora la învățare, calendar care ar putea constitui un instrument în plus pentru combaterea discursului conspiraționist și pentru promovarea rezultatelor cercetărilor științifice ș accesibilizarea universului științific, a mai explicat Lucica Dina Muntean.

Al doilea proiect de lege adoptat astăzi (390/ 2021) elimină taxele la bibliotecile central – universitare, astfel încât studenții să poată beneficia de acces gratuit la toate bibliotecile. Și aceasta a fost deja adoptat de Camera Deputaților.

Carmen COSMAN – PREDA