În vârf de val pandemic, românii caută cele mai multe informații despre virus. Interesul scade odată cu numărul de cazuri!

Cele mai multe informații despre COVID – 19, certificatul verde ori vaccinare au fost căutate pe Internet de români în vârful unui val pandemic. După ce numărul infectărilor a scăzut și au crezut că pericolul ”a trecut”, a scăzut și interesul pentru aceste subiecte.
Informațiile au fost făcute publice de directorul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, Sebastian Mezei.
”Chiar dacă ”Dacii liberi” nu cred în existența Covid-19, există o corelație între căutările pe internet și numărul de îmbolnăviri. Pe vârful fiecărui ”val” a crescut numărul persoanelor care au căutat informații pe internet despre Covid. Valabil și pentru interesul față de vaccinare.
În ceea ce privește ”certificatul verde” creșterea a fost în perioada introducerii obligativității acestuia, în strânsă corelare cu vaccinarea. Se vede foarte clar creșterea interesului pentru vaccinare cât timp a existat ”pericolul” introducerii obligativității certificatului verde.
Când “pericolul” a trecut…s-a dus și vaccinarea! Să fim sănătoși!”, a scris Sebastian Mezei pe pagina sa de pe o rețea de socializare.
Specialiștii avertizează, însă, că pericolul nu a trecut și că se apropie ”valul V” al infectărilor cu SARS CoV-2, în care dominantă ar putea fi tulpina Omicron, cu o transmisibilitate mult mai ridicată. Îngrijorător este faptul că la această oră un procent destul de mic al populației este vaccinat cu schema completă, ceea ce ar putea aduce, conform specialiștilor în domeniu, un număr foarte mare de infectări.
”Există câteva vulnerabilități. Aproape 60% din populația vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populația cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat și doza booster. (…) Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta. previziunile noastre arată că este posibil ca maximul de cazuri atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situația prezentă. E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi”, a declarat astăzi într-o conferință de presă șeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol.

Carmen COSMAN – PREDA