Fostul senator Haralambie Vochițoiu, cercetat de DNA pentru infracțiuni de corupție

Procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală într-un dosar care îl  vizează pe fostul senator (PP-DD, UNPR) Haralambie Vochiţoiu, pentru ”infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie”. În același dosar se fac cercetări și în ceea ce privește societatea Euro Jobs Petroșani, dar sunt verificate și mai multe persoane care au avut sau au legătură cu firma în cauză, administrată acum de fiica lui Vochițoiu.

Suspiciunile în ceea ce-l privește pe Haralambie Vochițoiu vin din urmă, de pe vremea în care încă activa ca senator. În anul 2015, DNA comunica următoarele: ”Se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Faptele ar fi fost comise prin intermediul uneia dintre societăţile conduse la acea vreme de Vochiţoiu, Euro Jobs Petroşani.

La un moment dat, dosarul părea să fi rămas ”într-un sertar”. Nici nu a fost închisă cercetarea, dar nici nu s-au mai făcut pași procedurali, cel puțin nu la nivel public. În toamna anului trecut, însă, DNA a reluat cercetările în ceea ce îl privește pe Haralambie Vochițoiu și, conform informațiilor noastre, a schimbat încadrarea juridică și a extins verificările asupra mai multor persoane, sub suspiciunea comiterii infracțiunilor prevăzute de art 18 al. 1 din legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, respectiv ”Infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie”.

Dosarul se află în lucru la DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Pe de altă parte, fostul senator de Valea Jiului mai este vizat de un dosar penal, aflat pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunilor de înșelăciune, complicitate la însușire fără drept a operei unui autor și prezentarea ca o creație intelectuală proprie și reproducere fără drept a operelor.

De precizat că, în acte, Haralambie Vochițoiu s-a retras din firmele pe care le conducea. În realitate însă continuă și acum să le controleze, prin tot felul de interpuși, în timp ce încearcă să acrediteze ideea că este doar ”consultant” sau chiar ”consultant pro – bono” (neremunerat, gratuit). Spune că s-a retras și din viața politică, după eșecul în alegerile din 2016. În ultima perioadă a fost văzut însă tot mai des în compania unor foști colegi din PSD Hunedoara, mai ales în cadrul unor activități recreative sau de afaceri organizate pe lacul Malea, la Petrila, complex administrat de Pro Pescar. În ciuda faptului că acesta neagă intenția de a reintra în prim – planul vieții politice, sunt surse care vorbesc despre faptul că Vochițoiu ar încerca o reapropiere de partidul pe care l-a și condus la nivel local.

Carmen COSMAN – PREDA