Uricani, orașul către care Consiliul Județean Hunedoara direcționează cei mai mulți bani. Cum justifică administratorii județului sumele generoase

Consiliul Județean Hunedoara alocă sume generoase către bugetul orașului Uricani, localitate condusă administrativ de Dănuț Buhăescu, colegul de partid al șefilor CJ Hunedoara. Oficialii administrației publice județene recunosc situația, dar spun că bugetul Uricaniului, este cel mai mic din Valea Jiului și din acest motiv alocă cei mai mulți bani aici. În tot acest timp, orașul pare încremenit în timp.

Exploatarea minieră Uricani și-a încetat activitatea în urmă cu 4 ani, în decembrie 2017, lăsând bugetul local fără cel mai mare plătitor de taxe și impozite. Administrația locală pare să fi găsit un alt sprijin financiar, respectiv Consiliul Județean Hunedoara, de la care cere bani chiar și pentru cheltuieli de funcționare.  Administrația publică județeană, condusă în totalitate de PSD, a empatizat imediat cu primăria social – democratului Dănuț Buhăescu. Astfel, sume generoase sunt direcționate în ultima perioadă către bugetul local al Primăriei Orașului Uricani, oraș declarat recent și stațiune turistică de interes local. Este vorba, în principal, despre cota de 6% di impozitul pe venit, care se repartizează de la Guvern către Consiliile județene și, apoi, mai departe, de administrațiile publice județene către bugetele locale.

Banii au venit cu generozitate și, totodată, cu regularitate. Chiar și alte primării, la fel de afectate de restructurarea industriei extractive ori de recesiunea economică, primeau de la Consiliul Județean zero lei sau sume mai mici decât alocările unor comune cu câteva sute de suflete, Uricaniul rămânea un răsfățat financiar al CJ Hunedoara. S-a întâmplat și în 2020, și în 2021, dar și la ultima ședință de Consiliu Județean (vezi facsimilele).

Nu puțini sunt cei care remarcă, însă, că în tot acest timp Uricaniul pare încremenit în timp. Iar administrația publică locală solicită bani inclusiv pentru cheltuielile de funcționare ori pentru documentații și proiecte tehnice, nu doar pentru proiecte aflate în execuție, care ar avea nevoie de fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Cum motivează CJ Hunedoara sumele generoase alocate

Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara și șeful pe linie politică al primarului Dănuț Buhăescu, spune însă că nu este nimic altceva la mijloc, ci doar dorința de a sprijini financiar orașul despre care spune că are cel mai mic buget. Cel puțin din Valea Jiului. În plus, spune Nistor, în alte localități a mai investit Consiliul Județean Hunedoara, așa că se încearcă ”o echilibrare”.

”Uricaniul stă cel mai rău din Valea Jiului în ceea ce privește bugetul local. (…) La Lupeni am mai făcut noi, la Petroșani am făcut drumul județean (n.r. DJ 709F Cabana Rusu – Parâng), la Petrila cumpărăm exploatarea minieră și facem și podul, la Uricani nu am făcut și atunci îl sprijin pentru echilibrarea bugetului”, spune Laurențiu Nistor.

Acesta a precizat că există un control al fondurilor alocate, iar administrația publică locală trebuie  să-și asigure, din venituri proprii, cheltuielile de funcționare, însă pentru dezvoltare trebuie să facă și investiții și aici intervine sprijinul financiar al Consiliului Județean.

Carmen COSMAN – PREDA