Un pas uriaș pentru educația copiilor din România, un vis împlinit pentru mine!

1220
La data de 22 decembrie 2021, proiectul de lege L 460/2021, ce are la bază Ordonanța Guvernului nr.100/2021, a fost votat în plenul Senatului României! Acest proiect recunoște creșele ca unități de învățământ, considerându-le parte integrantă a sistemului de învățământ de educație timpurie.
Dacă până în acest moment educația timpurie era un serviciu social, care viza în principal îngrijirea și protecția copilului mic, fără oferirea unor servicii integrate de educație, adică fără standarde educaționale, având o orientare accentuat medicală, prin legea propusă se creează cadrul propice pentru începutul educației de la cele mai mici vârste, cu finanțare de la bugetul de stat.
Având în vedere faptul că specialiștii și practicienii din domeniul educațional susțin faptul că anii copilăriei mici sunt cruciali în dezvoltarea inteligenței, a comportamentelor sociale, dar și a formării caracterului, acest proiect legislativ integrează îngrijirea și supravegherea copilului în contextul larg al educației, fiind foarte așteptat de părinți, primării și mediul de afaceri.
Ca raportor al acestui proiect de lege, împreună cu colegii mei din Comisia de învățământ am căutat cele mai bune soluții pentru a oferi copiilor, familiilor și comunităților condițiile necesare de îngrijire și educație a celor mici.
Pentru că acest subiect m-a preocupat încă înainte de intrarea mea în Parlamentul României și de-a lungul timpului am căutat mereu soluții pentru copiii de 0-3 ani, ceea ce am reușit să realizăm în acest moment pentru ei este un pas uriaș pentru educație, dar și un vis împlinit pentru mine. Președintele Comisiei de învățământ, tineret și sport, d-na senator Monica Cristina Anisie, a menționat că la această reușită de mari proporții au fost implicate toate partidele, negocierile fiind unele strânse, însă interesul tuturor copiilor din România.

La 10 ani de la adoptarea Legii educației naționale nr.1/2011, Parlamentul a recunoscut importanța educației timpurii, pregătind cadrul de funcționare a creșelor dinRomânia ca unități de învățământ, iar la 13 ianuarie 2022, Președintele României a promulgat această lege mult așteptată.

Lucica Dina Muntean, Senator PNL