Strigăt de disperare al unui primar: ”NU închideți spitalul!” Consiliul Județean joacă bambilici cu declarațiile, pe sănătatea oamenilor

În timp ce Consiliul Județean Hunedoara, administratorul de drept al unității sanitare din orașul Călan, joacă bambilici cu declarațiile, pe sănătatea a 15.000 de oameni, primarul din Călan lansează un apel disperat: NU închideți UPU Călan!

Edilul din Călan a lansat chiar și o petiție publică, semnată de sute de oameni, prin care reclamă faptul că, din nou, cetățenii din Călan și din localitățile adiacente, în total 15.000 de suflete, vor fi privați de servicii medicale esențiale.

Spitalul Județean Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara a cărui președinte este Laurențiu Nistor, dorește din nou închiderea U.P.U. CĂLAN!!!

Din nou, cetățenii Călanului sunt privați de servicii medicale esențiale, din nou cetățenii Călanului sunt considerați neimportanți!

Și alături de cei din Călan, din păcate, în aceeași situație sunt și oamenii din Boșorod, Mărtinești, Bretea, care cu toții au fost deserviți de Unitatea de Primiri Urgențe din CĂLAN! Peste 15000 de persoane cărora li se ignoră dreptul la asistență medicală de urgență în zona lor !

Vă rugăm să ne sprijiniți în demersurile noastre de OPRIRE A ÎNCHIDERII U.P.U. CĂLAN, prin semnarea acestei petiții!”, scrie primarul din Călan Adrian Filip Iovănesc.

În tot acest timp, oficialii Consiliului Județean Hunedoara, instituție condusă de Laurențiu Nistor – președinte al PSD Hunedoara, mimează îngrijorarea. Susțin că nu ar vrea să închidă UPU Călan, dar, fatalitate! Poaibilitățile sunt limitate, așa că, oamenii care au nevoie de servicii medicale, pot să se ducă la Spitalul din Hunedoara, vin cu soluția mai marii județului.

Consiliul Județean Hunedoara și Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat în subordinea administrației județene, nu doresc sub nicio formă închiderea Punctului de Lucru care deservește urgențele din orașul Călan și din împrejurimi. Deficitul de personal, în special al medicilor specialiști în urgențe cu care se confruntă SJU Deva la ora actuală, crează însă o serie de sincope în asigurarea liniei de gardă pe timpul nopții la punctul UPU Călan. Totodată, activitatea UPU Deva, către care sunt trimise majoritatea urgențelor din județ, este asigurată cu personal insuficient. De luni de zile, au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru medicii specializați în urgențe, dar până la această dată nu s-a prezentat niciun doritor.

În aceste condiții, ținând cont de contextul epidemiologic în continuă dinamică, de numărul mic al pacienților care se adresează Punctului de Lucru Călan, precum și de distanța rutieră apropiată de Spitalul Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, care are un compartiment de primiri urgențe bine pus la punct, conducerea SJU Deva a înaintat forurilor superioare o serie de soluții pentru rezolvarea situației. Astfel, s-a propus transformarea UPU Călan în Centru de Permanență deservit în principal de medici de familie ori suspendarea temporară a activității UPU Călan până la ocuparea posturilor vacante scoase la concurs și transportarea de către Ambulanța Călan a pacienților care reprezintă urgențe la unitățile medicale din Hunedoara sau Deva”, susține Consiliul Județean Hunedoara într-un comunicat de presă.

Interesant este că, în data de 8 martie 2021, același Consiliu Județean, condus tot de Laurențiu Nistor, comunica faptul că din aprilie, extensia UPU de la Călan va funcționa cu linie de gardă, după ce ”Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva a prezentat, luni, soluțiile pentru ca extensia Unității de Primiri Urgențe de la Călan să poată funcționa cu linie de gardă”, cu care Nistor era ”de acord” pentru că ”toți locuitorii județului Hunedoara trebuie să aibă asigurată asistența medicală de urgență”.

Dar, ce era valabil în martie, nu mai e valabil în august. Iar în tot acest timp, 15.000 de suflete din zona Călan se uită cu îngrijorare spre soarta lor, în cazul în care vor avea nevoie de îngrijiri medicale.

În loc de concluzie, am ales un mesaj postat de unul dintre consilierii județeni aflat în opoziție (numeric vorbind) în forul legislativ județean.

Zoltan Fekete (USR) – ”Cum nu exista personal? Unde sunt “zecile de medici ” care-l sună zilnic pe Nistor ,că “vor să se întoarcă acasă și să lucreze în condițiile de top mondial din Spitalul Județean “????”