Municipiul Petroșani s-a înfrățit cu Sectorul Buiucani din Chișinău

301

La 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, reprezentanții Primăriei Municipiului Petroșani au semnat un acord de înfrățire istoric și simbolic cu Sectorul Buiucani din Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Bazele acestui acord au fost puse în luna octombrie a anului 2021, când primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a primit vizita pretorului din Buiucani, Vadim Brînzaniuc, iar astăzi discuțiile s-au materializat.

” În această zi cu însemnătate istorică deosebită pentru toți cei care simțim, gândim și vorbim românește, am semnat la Chișinău acordul de înfrățire dintre Municipiul Petroșani și Sectorul Buiucani din capitala Moldovei.

La acest important eveniment a fost prezent dl Vadim Brînzaniuc, Pretor al Sectorului Buiucani, precum și dl. Ion Ceban, Primarul General al Chișinăului.

Semnarea acestui acord de înfrățire și cooperare între Municipiul Petroșani și Pretura Sectorului Buiucanii reprezintă o consfințire a relațiilor atât de speciale pe care le avem cu frații noștri de peste Prut, de care ne leagă intrinsec limba, istoria, cultura și tradițiile.

 Înfrățirea perfectată astăzi este, în esență, o unire de suflet a noastră cu Basarabia și îmi exprim deplina bucurie că, în acest fel, putem crea și dezvolta noi punți de colaborare dintre noi, în deplină concordanță cu valorile românești și europene”, a precizat primarul Petroșaniului, Tberiu Iacob – Ridzi.

Din delegația prezentă la Chișinău au făcut parte și consilierii locali Lavinia Grigoriu, Francisc Gerschner, Septimius – Cristian Sîrb și Eusebiu Durbacă.

Sectorul Buiucani este situat în partea de nord-vest al municipiului Chișinăn, iar în prezent are o suprafață de 134 km2 și o populație de 160 mii locuitori, în componență fiind incluse și 5 unități administrativ-teritoriale autonome: orașele Durlești și Vatra, comunele Trușeni și Ghidighici, precum și satul Condrița.

Sectorul Buiucani dispune de numeroase monumente de istorie, este un notoriu centru de cultură și istorie, cu teatre, muzee, instituții de învățământ de toate gradele. Aici se află și cele mai importante instituții statale și majoritatea sediilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.