La 5 ani de când dă rateuri, primarul Merișanu se gândește să schimbe sistemul de încălzire în școlile din Vulcan!

De aproape 5 ani dă rateuri sistemul cu pompe de căldură cu care este asigurată încălzirea în școlile din municipiul Vulcan. Abia acum primarul Merișanu se gândește să treacă pe centrale pe gaz, când aproape a cedat de tot sistemul de încălzire de la liceu. Merișanu e primar din 2020. Înainte a fost viceprimar al Vulcanului.

Elevii din Vulcan au trecut la ore scurtate ori chiar în online. Nu din cauză de COVID, ci pentru că nu poate fi asigurată temperatura optimă în sălile de clasă. Energia termică este asigurată acum de un sistem pe bază de pompe de căldură, care însă dau rateuri. Și asta de prin 2017. Sistemul în sine este bun, dar nu pentru condițiile atmosferice din Valea Jiului și nu face față temperaturilor scăzute, de sub – 15 grade Celsius mai multe zile la rând. Abia acum primarul Cristian  Merișanu se gândește să treacă la alt sistem de încălzire, pe baza de centrale termice proprii, pe gaz. Trebuie însă să facă rost și de bani pentru că ar fi nevoie de peste 500.000 de lei doar pentru liceul din localitate, conform calculelor edilului.

”Săptămâna aceasta orele se desfășoară în online și este vorba doar despre liceu. Aici a cedat pompa. S-au comandat niște ventilatoare, dar ne-au dat termen undeva prin aprilie. (…) Sunt niște ventilatoare care au cedat. Nu sunt făcute să funcționeze sub – 15 grade”, spune Cristian Merișanu.

De ce a fost ales acest sistem de încălzire în momentul implementării proiectului finanțat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare? Cristian Merișanu era la acel moment viceprimar al Vulcanului, dar spune că el nu a fost consultat în această privință. Spune că se ocupa mai mult ”cu activități culturale”.

Și totuși, în 2017, când sistemul de încălzire dădea deja rateuri, actualul primar declara că lucrurile nu sunt conforme. Mai ales după ce a dispărut sistemul centralizat de termoficare, acest sistem de pompe de căldură a devenit principala modalitate de încălzire a unităților de învățământ și nu a mai făcut față. De ce a avut nevoie de aproape 5 ani ca să ia decizia înlocuirii sistemului de termoficare? Cu siguranță ar fi fost mult mai suportabil financiar să se monteze una – două centrale pe an la unitățile de învățământ, evitându-se astfel aparișia acestor probleme.

”De anul trecut am fi vrut, dar nu am avut bani. Sunt peste 500.000 centralele. Le montăm undeva spital, ca să asigurăm și Ambulatoriul, că și acolo sunt ceva probleme, și să fie și pentru spital, și pentru liceu, că altfel ar trebui să fac o altă clădire lângă liceu, nu avem loc… Anul trecut a fost și pandemie, și mult online, și cumva-cumva au scăpat. La liceu sunt cele mai mari probleme. Școlile s-au făcut pe un proiect, liceul pe alt proiect. E alt tip de centrală. Dar probabil că vom ajunge și la școli să suplimentăm”, a explicat primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.

În consecință, reprezentanții administrației publice locale s-au apucat să studieze problema. Trebuie să amenajeze săli speciale pentru centrale dar, mai ales, să facă rost de bani. Și asta până nu cedează toate pompele ca într-un joc de domino.

Carmen COSMAN – PREDA