Campanie de spălare de imagine, pusă în umbră de derapajele publice ale lui Costel Avram

Mă urmărește de câteva zile, fix ca o muscă sâcâitoare, un articol – interviu publicat pe platforma online stiripesurse.ro, patronată de Iosif Buble, despre iubitorul de cultură, istorie și artă Costel Avram. Articol distribuit mai apoi, sub diverse forme, la nivel județean. Recunosc de la depărtare o campanie de ”spălare de imagine”, mai ales că în cazul lui Avram este dublată de postările emoționante de pe Facebook despre iubire, empatie, iertare, bunătate absolută sau alte citate motivaționale găsite de el sau de consilierii lui.

Problema este că în cazul Costel Avram rămâne o campanie strict de imagine, destinată cel mult celor care ”trăiesc” și ”respiră” strict pe Facebook și nu scot nasul în viața reală ori naivilor care mai cred în lupul care își schimbă nu doar părul, ci și năravul. Administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara are cu adevărat mare nevoie de o curățătorie chimică pentru caracterul pe care și l-a expus în toată splendoarea inclusiv în emisiunea ”România, te iubesc”, ori în relațiile cu subordonații care nu i-au cântat în strună (vezi cazul Carmen Guran, cazul Dana Groza, etc.), subiecte despre care s-au scris pagini întregi și care i-au adus supra-numele de ”jupân al județului”.

În mandatul trecut, a condus administrația publică locală din umbra lui Mircea Bobora, președintele de paie al instituției cel puțin în ultima parte a mandatului. A fost ”plantat” acolo de Laurențiu Nistor, președinte al PSD Hunedoara, la acea vreme deputat în Parlamentul României. S-a poziționat atât de bine și de viclean încât a reușit să îi lase pe cei doi vicepreședinți fără atribuții. Aproape toate i-au fost transferate lui și astfel a ajuns jupân. În 2020 Nistor a preluat, în urma alegerilor locale, președinția CJ Hunedoara și i-a prelungit contractul de administrator public celui despre care se spune că este mâna lui dreaptă. Vechilul moșierului cum s-ar spune. După o perioadă în care a încercat să stea cât a putut în umbra președintelui plin – care și-a permis să-l pocnească peste mână în public și chiar într-o emisiune TV, dovadă a relațiilor de strictă subordonare dintre ei – Avram a început să scoată din nou capul aroganței și al tupeului, cu accente de stăpân al județului. Surse politice vorbesc despre faptul că ar avea din nou putere deplină în Consiliul Județean Hunedoara. Laurențiu Nistor, președintele de drept al CJ Hunedoara, ar avea oarece probleme de sănătate și i-ar fi delegat cu caracter temporar atribuțiile lui Costel Avram. Iar ”vechilul” doar atât ar fi așteptat, fără să se gândească că Nistor mai are destule de spus în politică și administrație, nu s-a retras definitiv din viața publică și nici nu e în postura de a accepta vreodată să fie președintele de paie.

Derapaj public la Festivalul Pădurenilor

Ultimul, sau, mai bine spus, cel mai recent derapaj major al administratorului Costel Avram, la care au asistat o mulțime de oameni, s-a consumat la Festivalul Pădurenilor ”Drăgan Muntean” din  Poienița Voinii – comuna Bunila, în Casa Memorială ”Drăgan Muntean”. Spre stupoarea celor prezenți, Avram a strigat la Vetuța Stănescu, deputat și președinte al PNL Hunedoara, pe care a întrebat-o ce caută acolo, că e muzeul pe care ”el” l-a făcut. Total eronat, după cum tocmai explicase profesorul care se ocupă de promovarea Ținutului Pădurenilor, pentru că muzeul a fost amenajat chiar de marele interpret de muzică populară Drăgan Muntean, în casa părintească.

Actuala Casă Memorială ”Drăgan Muntean” se află, prin serviciul de specialitate, în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, însă Costel Avram pare să creadă că este stăpânul absolut al bunurilor care alcătuiesc județul și chiar al județului în sine. Uită că este vremelnic prin viața publică și politică, iar viclenia înnăscută nu îl poate ține veșnic la suprafață. Asta cu atât mai mult cu cât  sunt surse care vorbesc că e așteptat la cotitură și de unii colegi din vârful administrației publice județene pe care ar fi vrut să-i decredibilizeze în fața șefului sau a altor colegi, tocmai din dorința de putere absolută. Și nu este deloc sigur că aceștia uită sau iartă.

În loc de încheiere, i-aș lăsa lui Costel Avram un citat, că tare e mare iubitor de istorie, artă și cultură: “Ţineţi minte cuvintele lui Ştefan, care v-a fost baci până la adânci bătrâneţe… că Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri, şi a urmaşilor urmaşilor voştri, în veacul vecilor”. (Barbu Ştefănescu Delavrancea – ”Apus de soare”).  În context, ”Moldova” poate fi înlocuit cu ”județul Hunedoara”!