Senator Lucica Dina Muntean: ”Cartea și lectura au un rol extraordinar!”

Începând cu acest an, România are o Zi Națională a Lecturii, la 15 Februarie. Scopul acestei sărbători este de a încuraja lectura în rândul populației și de a o promova ca obicei cotidian.
Într-o lume puternic marcată de tehnologia informațională, a ține în mână o carte, a o răsfoi și a o citi pare deja ceva demodat, care parcă nu-și mai găsește locul nici în preocupările multor adulți și nici în preocupările copiilor și tinerilor. România este țara în care mai puțin de 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an!
Bine, bine, vor spune unele voci, dar de ce să cumpărăm cărți dacă le putem citi online? Sau de ce să le mai punem copiilor o carte în mână, atâta vreme cât ei pot asculta, vedea, citi povești și alte conținuturi literare pe telefon, tabletă, computer?
Dacă există persoane care înclină să creadă în puterea magică a computerelor, care vor crea în viitor un copil hiperintelectualizat și instruit, în stare să ia decizii și să se adapteze condițiilor de orice fel cu ajutorul creierelor electronice, s-ar putea să se înșele! Și știți de ce? Pentru că în viitor copiii nu vor mai avea în față doar universul, ci și oameni cu care vor relaționa și societatea în care se vor integra. Și atunci este clar că pe lângă spațiul lumii tehnologizate, trebuie să mai existe și un spațiu al omenescului. Un spațiu pentru învățarea și exersarea valorilor profund umane, atât de necesare relaționării cu semenii lor.
În acest spațiu al omenescului, cartea și lectura au un rol extraordinar! La vârstele mici, cartea îi aduce aproape pe părinți și copii. Experimentând „cititul împreună”, adulții și copiii stabilesc o relație afectivă în care fiecare dăruiește și primește în același timp:atenție, dragoste, comunicare, emoții, Copilul citește imagini și ascultă ce i se citește sau dacă este mai mare citește singur, împărtășind cu părintele său stări, sentimente, păreri sau noi posibilități de a-și pune imaginația la încercare. În felul acesta pasiunea pentru lectură poate apărea de la vârste fragede, întărind în același timp și relația părinte-copil.
Mai târziu, la școală, cartea și lectura contribuie la dezvoltarea capacității de exprimare scrisă și orală, ajutându-i pe elevi să înțeleagă lumea din jurul lor, să comunice și să interacționeze cu semenii, să-și exprime gândurile, sentimentele, opiniile și să devină sensibili la frumosul din natură și cel creat de om.
Ca om al școlii, dar și ca autoare de literatură pentru copii, am căutat de-a lungul timpului cele mai bune soluții pentru promovarea dragostei și interesului pentru lectură, în rândul părinților și copiilor. În anul 2008 am lansat proiectul „Ora de copilărie” din cadrul colecției „Cărțile Lucia Muntean” pentru a-i aduce mai aproape de copiii lor pe părinții ocupați, în jurul unei cărți. Proiectul cuprinde în acest moment 25 cărți, iubite de cititorii români de pretutindeni.
În acest sens bloggerul Ionela Gavrilă în „Viitorul României” din 24 mai 2014 scria: „Poate așa se explică succesul constant al autoarei din Petroșani într-o lume a copiilor invadată cu imagini ca Hello Kitty, Spiderman și tot felul de supereroi. Literatura pentru copii nu este o literatură minoră, iar cărțile Luciei Muntean pun piatra de temelie la una dintre cele mai importante cariere din lume: aceea de cititor pasionat.”
Lucica Dina Muntean, Senator PNL