Apa Serv Valea Jiului vrea din nou o casă de avocatură după ce nu a reușit să se încadreze în termenele contractuale. Președintele Laurențiu Nistor consideră solicitarea ”oportună și justificată”!

Aflată sub administrarea Consiliului Județean Hunedoara și sub directa responsabilitate a administratorului public al CJ Hunedoara Costel Avram, Apa Serv Valea Jiului pare că nu poate implementa niciun proiect pe fonduri europene fără să fie nevoită să suporte corecții financiare. ”Paguba” este în cele din urmă mult mai mare pentru că, pe lângă corecțiile financiare, de fiecare dată, cu largul concurs al Consiliului Județean Hunedoara, operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului angajează pe sume deloc de neglijat și câte o casă de avocatură care să-i reprezinte interesele în instanță. Pe banii cui? Probabil ai populației care plătește sume tot mai mari la apa rece și canalizare.

Se întâmplă acum din nou, când nivelul corecțiilor financiare a fost stabilit la 25% din valoarea suplimentată a  Contractului de Servicii care are ca obiect ”Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentelor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzat Regiunea Valea Jiului în perioada 2014 – 2020”, inclusiv asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor. Numai că acest contract, semnat în 2014, nu a fost finalizat la timp, astfel că anul trecut Apa Serv valea Jiului a prelungit termenul. Evident, cu costuri suplimentare aferente. A invocat o schimbare legislativă survenită în această perioadă, care ar fi afectat durata de implementare a contractului de servicii. Fără succes. Trebuie să plătească corecții financiare de 25% din valoarea actului adițional prin care se prelungea durata contractului de 15,5 luni.

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. S-a întâmplat și cu ani în urmă, dar și anul trecut. Și tot fără să constituie vreo surpriză, Apa Serv vrea să își angajeze o casă de avocatură care să o reprezinte în instanță, deși are propriul birou juridic.

Fiind, așa cum spuneam, în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara a cerut acordul administrației publice județene conduse de Laurențiu Nistor. Și l-a primit. Chiar Nistor este cel care a întocmit proiectul de hotărâre în acest sens, care a considerat cererea privind achiziția de servicii juridice drept ”oportună și justificată”.

Cine plătește aceste sume suplimentare? Ușor de presupus, în condițiile în care majoritatea sumelor din bugetele operatorilor vin tocmai de la abonați.

Apa Serv Valea Jiului se află nu doar în subordinea CJ Hunedoara, ci și în directa subordonare a administratorului public al CJ Hunedoara, Costel Avram. Același Costel Avram care a condus Apa Serv Valea Jiului până când s-a mutat la Consiliului Județean.

Carmen COSMAN – PREDA