Zeci de milioane de euro înghițite în conductele Apa Serv și peste 75% PIERDERI!

Zeci de milioane de euro au înghițit conductele de apă și apă uzată din Valea Jiului în tot felul de proiecte menite, cel puțin declarativ, să reabiliteze conductele și să reducă pierderile. Iar acum, la nivelul anului 2022, vorbim despre pierderi asumate de peste 75%, aprobate de Consiliul Județean Hunedoara, care este acționar majoritar al operatorului, cu 53% din acțiuni.

Potrivit informațiilor publice de pe siteul Apa Serv Valea Jiului SA, din 2003 încoace operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului a implementat mai multe programe. Vorbim despre lucrări derulate prin ISPA, POS Mediu, POIM, Proiectul ”Programul Regional de apă şi mediu din Valea Jiului” , dar și de fonduri proprii sau de la acționarul majorItar Consiliul Județean.

Rezultatele sunt însă greu de înțeles în condițiile în care vorbim despre pierderi asumate de 75,5%.

Potrivit unui studiu realizat în 2021, nivelul imens al pierderilor se traduce de fapt în peste 14 milioane de mc de apă/ an asumați cu nonșalanță de șefii Consiliului Județean Hunedoara care au întocmit proiectul de hotărâre care vizează tocmai aprobarea acestor pierderi! ”Se aprobă cota corespunzătoare a pierderilor fizice de apă pentru anul 2022, justificate de starea tehnică a sistemelor de alimentare cu apă administrate de SC APA SERV SA Petroşani, la nivelul de 75,50%, din debitul anual real de apă contorizat la sursă”, se arată în hotărârea CJ Hunedoara..

Iar în aceste condiții întrebările legitime a oricărui consumator/abonat sunt de ce se mențin pierderile Apa Serv Valea Jiului la acest nivel imens, în ciuda sumelor cheltuite, și de câți bani mai are nevoie operatorul de apă pentru a rezolva această problemă spinoasă?

Apa Serv Valea Jiului SA funcționează în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara, iar actualul administrator public al județului Hunedoara, Costel Avram,  a fost director general la Apa Serv mai mult de 6 ani.

Carmen COSMAN – PREDA