Zeci de milioane pierdute pe mâna șefilor Consiliului Județean Hunedoara. Se anulează șansa finanțării altor proiecte din fonduri europene!

Zeci de milioane de lei pierde județul Hunedoara din cauza neputinței echipei de conducere social -democrată din Consiliul Județean Hunedoara de a se încadra în termenele stabilite pentru implementarea unor proiecte. Sunt bani nerambursabili de care am avut șansa să beneficiem iar acum suntem pe cale să îi pierdem definitiv. Oficialii CJ Hunedoara au reușit să etapizeze o parte a proiectelor nefinalizare sau nefuncționale, însă fondurile necesare implementării lor vin pe alte axe financiare. Bani care ar fi putut fi folosiți în alte scopuri, pentru dezvoltarea județului rămas mult în urmă față de vecinele noastre!

Finanțarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027. Astfel, Unitățile Administrav-Teritoriale care dispun de alocări dedicate vor consuma din alocările proprii pentru a susține finanțarea proiectelor etapizate. Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate orașele eligibile”, spun oficialii ADR Vest, prin intermediul căreia se derulează proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Pe de altă parte, veștile oficiale sunt alarmante: proiectele nefinalizate și nefuncționale beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor.

Iar județul Hunedoara stă foarte rău la acest capitol. Sunt zeci de milioane cu ajutorul cărora ar fi trebuit implementate proiecte de impact major pentru populație care se pierd! De exemplu, Linia Verde de autobuze din Valea Jiului. Componenta 2 a fost prinsă la etapizare, urmând să primească finanțare pentru finalizare pe PR Vest 2021 – 2027. Cu un stadiu de implementare de nici 26% se estimează că valoarea ce urmează să fie solicitată după încheierea perioadei contractuale este de 10.211.158,96 lei. Componenta 1, cu tremen contractual finele acestei luni, are toate șansele să piardă 31.650.734,00 lei, având un progres financiar de puțin peste 22%!

De asemenea, reabilitarea Amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, propus pentru etapizare tot pe PR Vest. Progresul financiar este de sub 30%, iar ADR Vest arată că suma ce ar trebui finanțată din alte surse după data de 31.12.2023 este de 17.078.891,42.

Nici proiectele ce vizează Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat în subordinea CJ Hunedoaram, nu sunt finalizate. Sunt propuse pentru etapizare pe POS Sănătate, cu 6,5 milioane de lei ce trebuie găsiți în altă parte.

Ratările acestea ne costă pe noi toți pentru că banii puteau fi utilizați pentru alte proiecte care încă așteaptă după finanțare.

În termeni reci, etapizarea (fazarea) înseamnă că se pierd atât banii alocați acestei perioade programatice (POR 2014-2020), câ și banii din POR-ul viitor!

Până anul trecut, șefii CJ Hunedoara încasau sume generoase de pe urma acestor obiective investiționale nefinalizate. Practic, beneficiau de o majorare cu 25% a indemnizațiilor lunare ale președintelui și vicepreședinților consiliului județean pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, conform art.16 alin.2 din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Am încercat să aflăm de la președintele CJ Hunedoara, laurențiu Nistor, dacă a făcut o analiză, dacă s-au stabilit responsabili pentru aceste întârzieri. Nu a răspuns.

Consiliul Județean Hunedoara este condus de ”careul” PSD Laurențiu Nistor, Costel Avam, Ion Bădin și Alin Țambă.

Carmen COSMAN – PREDA